Zorg in de school
Passend onderwijs legt een zorgplicht bij scholen. Dat betekent dat zij er sinds 1 augustus 2014 voor verantwoordelijk zijn om alle leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben een goede onderwijsplek te bieden. Daarvoor werken reguliere en speciale scholen samen in regionale samenwerkingsverbanden. CNS De Triangel zorgt ervoor dat ieder kind een fijn plekje heeft en dat ieder kind kwalitatief goed onderwijs krijgt.
De interne begeleiding wordt verzorgd door Elsemarie van Asselt, Henriëtte Kas en Hanneke Boxman. Bent u geïnteresseerd in de kwaliteit van onze zorgstructuur dan kunt u onder downloads het 'Audit rapport' en het 'Zorgplan' lezen. Hieronder kunt u lezen over de externen die onze school zorg verlenen.
Dyslexiebehandeling – Opdidakt
Opdidakt helpt kinderen, jongeren en (jong)volwassenen een goede start te maken in de maatschappij. Wij doen onderzoek naar leer-, gedrags- en ontwikkelingsproblemen, zoals dyslexie, dyscalculie en intelligentie en behandelen in de gb-ggz. Zowel op didactisch als op sociaal-emotioneel gebied bieden we diverse vormen van begeleiding. Daarnaast ondersteunen we scholen bij de ontwikkeling van hun leerlingen. Met ons aanbod schoolservice vergroten we de kennis en vaardigheden van leraren in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. We werken vraaggericht en ondersteunend.
Dyslexie is een leerstoornis die van blijvende aard is. Ondanks dit blijvende karakter is er met de juiste begeleiding wel vooruitgang te boeken. Dyslexie hoeft geen grote beperking te vormen voor het dagelijks functioneren en de verdere loopbaan. Binnen onze behandeling maken wij gebruik van een bewezen effectieve methode, waarbij het kind de klank- en regelstructuur van onze taal leert kennen door de verschillende soorten klanken een kleur te geven. Het visueel maken van klanken en structuur staan hierbij centraal. Kinderen en jongeren met dyslexie hebben vaak last van bijkomende problemen, zoals faalangst of een lagere zelfwaardering. Ook op dat gebied bieden wij hulp. Tijdens de begeleiding leren wij kinderen met deze problemen om te gaan. Als een kind weet dat dyslexie de verklaring is voor de achterblijvende resultaten, kan dat rust geven. De begeleiding wordt gegeven door een orthopedagoog of psycholoog, gespecialiseerd in dyslexie. Wij begeleiden de kinderen op school en hebben intensief contact met de intern begeleider of leerkracht. Opdidakt heeft het keurmerk van het Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie (NKD), dat de kwaliteit van de dyslexiezorg waarborgt.
Voor meer informatie kunt u terecht op https://opdidakt.nl/
Kinderfysiotherapie
Kinderen ontwikkelen hun motoriek en zintuigen spelenderwijs. Sommige kinderen hebben meer oefening nodig om een vaardigheid te leren dan anderen of kinderen moeten leren met minder mogelijkheden zo optimaal mogelijk te bewegen. Bij sommige kinderen is er sprake van ontwikkelingsgerelateerde problematiek. De ontwikkeling kan vertraagd, bedreigd of afwijkend zijn. Dit kan een gevolg zijn van een aandoening aan zintuigen, organen, het zenuwstelsel, het houdings- en bewegingsapparaat of door een tekort aan motorische ervaring. Naarmate het kind ouder wordt, zijn steeds meer vaardigheden nodig om aan de eisen van de omgeving te voldoen. Problemen in het bewegend functioneren kunnen een belemmering vormen voor optimale maatschappelijke participatie op de kinderleeftijd, als basis voor het uiteindelijke functioneren als volwassene. De kinderfysiotherapeut helpt kinderen met problemen op het gebied van het bewegend functioneren.
Motorische schrijfproblemen en kinderfysiotherapie:
Schrijven is een manier om te communiceren en om je creatief te uiten. Daarom is schrijven belangrijk in de ontwikkeling van een kind. Ondanks dat de maatschappij veranderd en er hoofdzakelijk gebruik wordt gemaakt van de computer is uit onderzoek gebleken dat schrijven een vaardigheid is die belangrijk is voor het ondersteunen van het leren lezen. Het leren lezen en schrijven zijn aan elkaar gekoppeld. Het schrijvend leren van letters geeft een significant betere herkenning bij het lezen dan het typend leren van letters. Ook de spelling van eenvoudige woorden is significant beter door deze schrijvend te oefenen, dan door deze te oefenen met behulp van kaartjes of een computer. Schrijven is een ingewikkelde vaardigheid waarbij veel onderliggende processen een rol spelen. Schrijfproblemen kunnen daardoor door veel verschillende redenen ontstaan. De kinderfysiotherapeut richt zich op de motorische schrijfproblemen, waarbij een stoornis in de fijne motoriek het schrijfproces beïnvloed.
Hulpvragen
· Mijn kind schrijft slordig
· Mijn kind heeft moeite met bepaalde lettervormen
· Mijn kind schrijft krampachtig en gespannen
· Het schrijftempo van mijn kind is laag
· Mijn kind houdt zijn pen op een vreemde manier vast
Wanneer naar de kinderfysiotherapeut?
In groep 1 en 2 wordt een begin gemaakt met het aanleren van de schrijfvoorwaarden. Wanneer hier problemen bij optreden is het zinvol om een kinderfysiotherapeut in te schakelen die samen met de leerkracht de problemen goed in beeld brengt. Voordat het kind naar groep 3 gaat is het belangrijk dat de schrijfvoorwaarden voldoende zijn.
In groep 3 gaat het kind letters en cijfers leren schrijven en in groep 4 komt het aan elkaar schrijven. Wanneer het kind hier zijn of haar handen vol aan heeft, kunnen de cognitieve prestaties hier onder leiden. Daarom worden vooral in deze fase kinderen met schrijfproblemen verwezen naar de kinderfysiotherapeut.
In groep 5 t/m 8 wordt een beroep gedaan op het schrijftempo van het kind. Bij voldoende tijd kunnen de meeste kinderen vaak nog goed meekomen, maar in deze leeftijd gaat het werktempo omhoog en kunnen er alsnog kinderen uitvallen met schrijfproblemen. Je ziet dan naast een vertraagd schrijftempo ook een te snel schrijftempo en/of een slordig schrift.
Wat doet de kinderfysiotherapeut?
De kinderfysiotherapeut kan het kind helpen een leeftijdsadequaat schrijfmotoriek te bereiken. We starten met een vraaggesprek waarin het kind kan aangeven waarbij hij/zij problemen ondervindt in de klas. De kinderfysiotherapeut zal verschillende testen gebruiken om meer inzicht te krijgen in het probleem. Of deze alleen bestaat uit een schrijfprobleem of dat dit gepaard gaat met problemen in de fijne motoriek. Daarnaast zullen we overleggen met de leerkracht zodat het kind optimaal kan worden geholpen.
Stoeigroep
De stoeigroep is voor kinderen uit de onderbouw. De cognitieve, (senso)motorische en sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen zijn nauw met elkaar verbonden en worden beïnvloed door elkaar. Bij sommige kinderen mist de balans tussen de verschillende gebieden. Om kinderen te helpen bewust te worden van hun kwaliteiten en mogelijkheden willen wij door middel van deze stoeigroep hen vaardigheden aanleren die de ontwikkeling op meerdere gebieden stimuleert. Op een pedagogische wijze worden stoeioefeningen en de motorische ontwikkeling door middel van gymnastiekoefeningen met elkaar verbonden op een zodanige wijze dat de kinderen op een educatieve manier hun energie kwijt kunnen. Tijdens de lessen wordt er gebruik gemaakt van stoeien, maar ook andere activiteiten worden ingezet om de motoriek, zelfvertrouwen, vertrouwen in anderen, samenwerking, verantwoordelijkheid en weerbaarheid van het kind te versterken. Er is aandacht voor ‘opkomen voor jezelf’ en ‘rekening houden met elkaar’. De stoeigroep is bedacht voor kwetsbare of risicokinderen uit groep 1, 2 en 3. Deze kinderen ervaren; problemen met het zelfvertrouwen, het gevoel hebben ‘ik kan het niet’, moeite met grenzen aangeven of vasthouden aan grenzen.
Deze cursus wordt aangeboden op school. In een veilige omgeving kunnen maximaal 8 kinderen per groep deelnemen. De cursus bestaat uit 10 lessen. Er worden stoeiactiviteiten en andere activiteiten aangeboden, waarbij het bevorderen van de samenwerking, het zelfvertrouwen of een ander sociaal aspect gekoppeld is. De kosten voor deelname zijn € 80,- voor 10 lessen. De lessen worden verzorgt door Kinderfysiotherapeut i.o. Jeanette van de Meent. Via de nieuwsbrief wordt u op de hoogte gehouden wanneer de stoeigroep gaat starten.
Logopedie – Taalreis
Op basisschool de Triangel bieden wij logopedie binnen school. Dit wordt verzorgd door een logopedist van logopediepraktijk de Taalreis. Zij is elke donderdag aanwezig op de Triangel. Taalreis is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van communicatieproblemen bij kinderen in de basisschoolleeftijd. Een behandeling van Taalreis is erop gericht het kind plezier te laten beleven in het communiceren. Taalreis is een toegankelijke en laagdrempelige logopediepraktijk die aansluit bij de hulpvraag van het kind, de ouders en school, zodat gewerkt kan worden aan een optimale oplossing.
Voor meer informatie kunt u terecht op https://www.detaalreis.nl/logopedie/.
Centrum voor Jeugd en Gezin in Ede (CJG)
Het Centrum voor Jeugd en Gezin in Ede (CJG) ondersteunt iedereen met
vragen over gezond opvoeden en opgroeien. Opvoeden is niet altijd makkelijk.
Iedere ouder heeft hierover wel eens vragen. De medewerkers van het CJG
vindt u vooral via de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf of de school van
uw kind. Daarnaast zijn zij actief in uw wijk.
Het CJG Basisschoolteam op onze school:
Jeugdverpleegkundige
E anja.van.der.garde@cjgede.nl
T 088-3556191
Schoolmaatschappelijk werker
E christa.van.veldhuizen@cjgede.nl
M 06-33321039
U kunt bij dit team terecht via de leerkracht, intern begeleider of rechtstreeks. De medewerkers zijn regelmatig aanwezig op school, u kunt ze daar ook aanspreken. Afhankelijk van de vraag die er is over uw kind onderzoekt de schoolmaatschappelijk werker of de jeugdverpleegkundige wat er speelt. Is er iets bijzonders aan de hand? Kan er een oplossing bedacht worden? Het basisschoolteam kan enkele gesprekken voeren, geeft informatie en advies en weet welke andere mogelijkheden voor ondersteuning er zijn.
‘Spring’ Kindercoaching:
Iedere ouder en/of verzorger ziet zijn kind het liefst gelukkig! Toch krijgen kinderen soms te maken met een vervelende ervaring, nare gebeurtenis of lastige situatie waarbij ze niet goed weten hoe ermee om te gaan. Het is ook mogelijk dat het voor het kind en zijn omgeving niet duidelijk is waarom het niet lekker in z’n vel zit. Kindercoaching is een laagdrempelige vorm van hulpverlening voor kinderen en hun ouders/verzorgers. Als kindercoach kijk ik met het kind en de ouders / verzorgers mee en onderzoek vanuit de actuele situatie welke stappen gezet kunnen worden. Het gaat om tijdelijke begeleiding waarbij ik kijk naar mogelijkheden. De hulpvraag van het kind staat hierbij centraal. Om op die manier, oplossingsgericht, een positieve verandering in gang te zetten. Het coachen en begeleiden van kinderen is iets anders dan het bieden van een kant en klare oplossing. Samen gaan we op onderzoek uit waarbij ik ervan uit ga dat het kind, bewust of onbewust, weet waar het antwoord op zijn hulpvraag te vinden is. In zichzelf! Door verschillende vormen van spel, oefeningen, praten, luisteren, kijken en voelen leert uw kind zichzelf beter kennen en ontdekt welke kwaliteiten, vaardigheden en kracht het in zich heeft. We gaan na in welke situaties het kind deze al inzet. Om van daaruit te kijken hoe het kind zijn eigen kracht en kwaliteiten kan inzetten binnen een situatie waarin het dit moeilijker vindt. Zodat uw kind leert dat het zijn eigen denken en handelen zelf positief kan beïnvloeden. Wanneer u het gevoel heeft dat uw kind baat kan hebben bij begeleiding door een kindercoach kunt u het bespreken met de groepsleerkracht en de IB’er. Zij kunnen u hierin adviseren. Voor meer informatie of een afspraak is het ook mogelijk rechtstreeks contact met mij op te nemen. De begeleiding kan plaatsvinden op de Triangel – tijdens schooluren – of in mijn praktijk ‘Spring’ in Barneveld.
Spring Praktijk voor Kindercoaching
Nynke Feenstra-Schukken
Schaapsveld 13
3773 ZH Barneveld
06 – 211 06 222 www.spring-kindercoaching.nl
info@spring-kindercoaching.nl
Begeleiding Intraverte
Vanaf september is het mogelijk om een begeleidingstraject van Intraverte te volgen op maandagochtend op De Triangel. Intraverte biedt laagdrempelige ondersteuning aan kinderen waarbij de ontwikkeling niet helemaal vanzelf gaat. Bijvoorbeeld bij hulpvragen als:
· ‘Ik heb weinig zelfvertrouwen.’
· ‘Ik kan me niet goed concentreren in de klas.’
· ‘Ik word soms heel boos zonder dat ik weet waarom.’
· ‘Mijn hoofd zit zo vol.’
· ‘Ik val vaak.’
· ‘Ik kan nog steeds niet fietsen.’
· ‘Ik vind gym stom.
Wij helpen kinderen zich bewust te worden van hun eigen gedrag en hoe zij dit kunnen sturen. Dit doen we door aan te sluiten bij de eigen ontwikkeling van een kind: via spel en beweging in de gymzaal van De Triangel.
Verwijzing huisarts
Om een begeleidingstraject bij Intraverte te starten is er een verwijzing van de huisarts nodig.
Meer informatie
Wil je graag meer weten over onze hulpvragen en werkwijze? Kijk dan op onze website: www.intraverte.nl of bel naar: 0578-688127.